قابلیت احداث و ایجاد انواع رشته های صنعتی در ۳۷ شهرک صنعتی استان که مساحت آن بالغ بر ۳۶۵۷ هکتار می باشد از جمله زیرساختهای موجود جهت توسعه صنعتی استان است .قابلیت سرمایه گذاری در زمینه های آموزش عالی و بهداشت و درمان صنایع نفت و گاز ، صنایع تبدیلی و صنایع برق والکترونیک ، صنایع انرژی بر و صنایع کانی غیر فلزی در سه منطقه ویژه اقتصادی وجود دارد که این مناطق عبارتند از: منطقه ویژه بین المللی دانشگاه شیراز و منطقه ویژه شهرک سلامت ( مطالعات این دو منطقه انجام شده و در مرحله کسب ردیف بودجه است ) و منطقه ویژه اقتصادی شیراز ( فعال ) تعداد پنج منطقه ویژه اقتصادی دیگر در دست مطالعه است، شامل: مناطق ویژه لار( نفت و گاز) ، لامرد( انرژی بر ) ، جهرم ( صنایع تبدیلی کشاورزی) ، کازرون ( صنایع تبدیلی کشاورزی ) ، نی ریز ( سنگ)
اما استان فارس و بویژه شیراز در طی قرن گذشته به عنوان یک مرکز قوی پزشکی خود را شناسانده است . قابلیت های این بخش به قرار زیر می باشد :
- وجود پزشکان معروف و ماهر در سطوح تخصصی و فوق تخصصی در همه رشته های پزشکی در استان
- وجود دانشگاه های علوم پزشکی معتبر در سطح استان با قابلیت تربیت دانشجویان در انواع رشته های پزشکی و پیرا پزشکی
- وجود بیمارستان ها و مراکز درمانی تخصصی و فوق تخصصی دارای تجهیزات پیشرفته پزشکی در سطح شهر مقدس شیراز
- سابقه ارائه خدمات درمانی و انجام جراحی های دشوار در مراکز درمانی استان برای هموطنان جنوب کشور و همچنین ساکنین کشورهای حاشیه خلیج فارس
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
- پتانسیل بسیار بالای پزشکی در شیراز ، سرمایه گذاری در زمینه احداث مراکز درمانی و بیمارستانی با هدف توسعه گردشگری – درمانی در این استان را توجیه پذیر می سازد .
بنابراین با توجه به پتانسیل های اقتصادی و اجتماعی استان فارس و توسعه زیرساخت های اقتصادی و اجتماعی در این استان می توان رشد گردشگری سلامت را نیز در این استان شاهد بود و بدین ترتیب فرضیه اول اثبات می گردد.
۵-۱-۲ فرضیه دوم
-
- بین مدیریت و برنامه ریزی کلان در استان فارس با توسعه گردشگری سلامت در این استان ارتباط معناداری وجود دارد.
بررسی ها در این تحقیق نشان داد استان فارس از قدیم از مراکز اصلی پزشکی کشور و حتی منطقه به حساب می آمد ، این شهر با بیش از ۱۰ هزار پیوند قرنیه، پیوند کبد، پیوند مغز استخوان، کاشت حلزون، پیوند پانکراس و پیوند قلب یکی از مهمترین مراکز پیوند اعضا در کشور است .این شهر در زمینه های دیگر درمانی ازجمله جراحی نخستین نخاع باز جنین در رحم مادر در خاورمیانه ،کاشت تلسکوپ مینیاتوری در چشم بیماران و پیوستن ایران به جمع ۲ کشور انجام دهنده این عمل ، تولید ۳ نوع پروتئین نو ترکیب برای تشخیص سل انسانی ، تولید پد انعقاد خون برای نخستین بار در کشور، انجام موفقیت آمیز پیوند پوست از بیمار مرگ مغزی ، درمان نوع خاصی از انحراف چشم با بهره گرفتن از عضله ساق پا در شیرازو تولد نخستین نوزاد به روش تفکیک و انتقال جنین نیز دارای توانمندی هایی است که موجب شده است همه ساله افرادی از کشورهای حوزه خلیج فارس، استان های منطقه جنوبی کشور و دیگر شهرستانهای استان برای بهره مند شدن از خدمات درمانی به شیراز سفر کنند.
ازجمله راهکارهای توسعه گردشگری سلامت استان ، تسهیل کسب ویزای درمانی بیماران و همراهان، افزایش پروازهای خارجی، رعایت استانداردهای جهانی در بخش گردشگری درمانی و کسب گواهینامههای بینالمللی قابل دستیابی است.تشکیل شورای عالی گردشگری سلامت با ریاست مقام عالی استان و ساختار تشکیلاتی و شرح وظایف مشخص هر یک از دستگاه های اجرایی دولتی و بخش خصوصی مرتبط با این حوزه ، می تواند نقش مؤثری در توسعه گردشگری سلامت استان داشته باشد.تاکنون هزار و ۱۲۰ پیوند کبد درشیراز انجام شده است و این در حالی است که تعداد پیوندهای کبد در کل کشور حدود ۱۰۰ مورد است .
تاکنون بیش از ۴ هزار پیوند کلیه در شیراز انجام شده است که بیش از ۵۰ درصد آنها از افراد مرگ مغزی بوده و این در حالی است که در حال حاضر در دنیا معامله پیوند اعضا رواج پیدا کرده است.شیراز، علاوه بر فعالیت قابل توجه علمی در زمینه پیوند عضو در زمینه توجه به اخلاق در این زمینه نیز مثال زدنی است ، به گونه ای که می توان گفت هیچ پیوندی از طریق خرید و فروش عضو در شیراز انجام نمی شود. ساخت بیمارستان پیوند ابن سینا با کمک انجمن حمایت از بیماران کبدی در شیراز آغاز شده است و راه اندازی آن می تواند نقش بسزایی در جذب گردشگری از کشورهای منطقه و حتی سایر نقاط دنیا داشته باشد.سالانه در شیراز بیش از ۲۵۰ پیوند کبد انجام می شود که این میزان از یک موسسه بزرگ پیوند در آمریکا که ۱۴۳ پیوند دارد بیشتر است.
با مصاحبه با رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشخص شد برنامه ربزی های کلانی در زمینه توسعه گردشگری سلامت استان فارس صورت گرفته است.به عنوان نمونه عزم استان فارس برای راهاندازی گردشگری سلامت تا پایان امسال جدی است وبخش اعظمی از بسترهای لازم برای دستیابی به این هدف فراهم است.به اعتقاد مدیر اجرایی شرکت گردشگری شیراز ، حضور فعال بخش خصوصی در عرصه گردشگری سلامت با برنامهریزی دقیق ، حرف نخست را می زند .افزایش میزان آگاهی و دانش افراد به موضوع سلامت، جهانی شدن و تجارت آزاد، رشد و توسعه حمل و نقل هوایی، کاهش شکاف فناوری بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، نرخ تبدیل ارز و گسترش فناوری اطلاعات به ویژه اینترنت از عواملی برمی شمرد که منجر به توسعه گردشگری سلامت استان میشود.
همچنین با فراهم شدن امکان صدور روادید الکترونیکی در فرودگاه بین المللی لارستان فارس و تسریع در صدور روادید زمینه جذب گردشگران سلامت نیز بیش از پیش میسر شود . با توجه به ورود پرواز العربیه به این فرودگاه می توان گفت گردشگران با ملیت های مختلف ( بالغ بر ۲۵ کشور ) از طریق این فرودگاه به لار و از آنجا به سایر نقاط استان فارس به ویژه شیراز و دیگر کشور وارد می شوند که در صورت برنامه ریزی مناسب می توان از ظرفیت ورود این تعداد گردشگر برای توسعه گردشگری سلامت استان نیز بهره کافی برد .
بنابراین مشخص می شود که با مدیریت اصولی و برنامه ریزی های هدفمند در سطح کلان ، استان فارس می تواند قدم های موثری در زمینه توسعه گردشگری سلامت برداشت و فرضیه دوم نیز به اثبات می رسد..
۵-۱-۳ فرضیه سوم
-
- بین ایجاد مجتمع گردشگری سلامت و توسعه گردشگری در استان فارس ارتباط معناداری وجود دارد.
شهر شیراز از دیرباز، بعنوان یکی از قطبهای پزشکی کشور مطرح بوده است. اولین هسته دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال ۱۳۲۵ با تاسیس آموزشگاه عالی بهداری شکل گرفته است که این آموزشگاه در سال ۱۳۲۸به دانشکده پزشکی تبدیل گردید و حضور چهره های فاخر علمی ایران و جهان در این دانشگاه، آن را به یکی از ارکان آموزش پزشکی کشور تبدیل نموده است.
با ایجاد مجتمع گردشگری سلامت در مرکز استان فارس که ارائه خدمات تشخیصی درمانی با بهره گرفتن از تکنولوژی روز دنیا و با آگاهی از آخرین روش های علمی توسط اساتید و پزشکان مجرب، نظیر کاشت حلزون گوش، جراحی های قلب،جراحی و پیوند قرنیه ،کلیه پانکراس و کبد (که برخی از آنها در منطقه بی نظیر است )باعثمی شود مراکز درمانی شیراز وضعیت ممتازی در ایران و منطقه داشته باشد.با توجه به مزیت های فوق، ایده ایجاد شهرک سلامت از طرف دانشگاه علوم پزشکی شیراز مطرح و به تصویب هیئت وزیران رسید و به دنبال آن عملیات اجرایی آن کلید خورد.
در صورت اجرایی شدن این طرح زمینه ورود پزشکان زبده و گردشگران سلامت به استان فارس بیش از پیش مهیا شده و با تزریق ارز و سرمایه به این بخش از گردشگری در کشور و بویژه استان فارس می توان رشد و توسعه چشمگیری را در گردشگری استان فارس شاهد بود و بنابراین فرضیه سوم نیز به اثبات می رسد.
۵-۲ معرفی طرح مجتمع سلامت استان فارس (سایت پلان)
جهت انجام این پروژه، زمینی به مساحت ۹/۲هکتار در شمال جنوب شرق شیراز، در منطقه ای خوش آب و هوا در نظر گرفته شد و مطالعات لازم آغاز گردید که هم اکنون در حال انجام مراحل نهائی آن می باشد.
به جهت سهولت بیشتر و فراهم آوری تسهیلات و مزایای ویژه جهت سرمایه گذاران این پروژه بزرگ این شهرک به منطقه ویژه اقتصادی ملحق گردید و تمام سرمایه گذاران حاضر در پروژه از مزایا و امکانات مناطق ویژه برخوردار خواهند بود.
تصویر ۵-۱ : نمای محل مکان یابی شده برای مجتمع سلامت در شیراز
منبع : google earth
مراکز در نظر گرفته شده | متراژ (مترمربع) |
بیمارستان تخصصی | ۲۵۰۰۰ |
آزمایشگاههای تخصصی | ۱۵۰۰۰ |
مجتمع رفاهی (استخر،زمین بازی، شهربازی و …) | ۱۰۰۰۰ |
مرکز خرید |