۴-۳-۳-۱۱ مروری بر تحقیقات صورت گرفته درزمینهی سیستمهای غشایی
از اواخر قرن گذشته بسیاری از محققین علاقهی خود را با انجام پروژه های تحقیقاتی در زمینه های مختلف سیستمهای فیلتراسیون غشایی نشان دادهاند. اگر به روند تاریخی این تحقیقات نگاه کنیم، به اقبال عمومی پژوهشگران از سیستمهای اسمز معکوس و نانوفیلتراسیون طی چند سال اخیر پی خواهیم برد. به همین منظور در این قسمت، خلاصهای از نتایج بهدستآمده توسط سایر محققین از غشاهای RO و NF ارائه میگردد.
در سالهای قبل به طور سنتی از روشهای ترسیب برای حذف فلزات سنگین بهویژه آهن استفاده شدهاست. علیرغم استفادهی متعدد از این روش به دلیل سادگی نسبی، هزینهی پایین و تنظیم سادهی pH، اما این روش ایرادهایی هم دارد. Fenglian و همکاران این مشکلات را این چنین ذکر کردند: الف) ترسیب هیدروکسیدی حجم بالایی لجن کم دانسیته تولید میکند که مشکل آبگیری و دفع لجن ایجاد می کند. ب) بعضی هیدروکسیدهای فلزی آمفوتری هستند و ترکیب فلزات برای ترسیب هیدروکسیدی مشکلزاست، چون pH ایدهآل برای یک فلز ممکن است برای بقیهی فلزات مناسب نباشد. ج) وقتی عاملهای پیچیده در فاضلاب هستند، ترسیب هیدروکسیدی فلزات را مختل می کنند. لازم به ذکر است که ترسیب سولفیدی مشکلات بهمراتب کمتری نسبت به ترسیب هیدروکسیدی دارد[۵۷].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
Feng و همکاران در سال ۲۰۱۱ با ادغام روشهای wet land، اولترافیلتراسیون و اسمز معکوس اقدام به تصفیهی فاضلاب حاصل از کارخانهی فولاد نمودند. در این تحقیق ابتدا فاضلاب از سیستم wet land عبور داده میشد (پیشتصفیه) و سپس به ترتیب وارد سیستمهای UF و RO میگردید. عمده فلزات تشکیلدهندهی این فاضلاب شامل آهن و منگنز میباشد. آنها با بهره گرفتن از این سیستم پیشتصفیه توانستند غلظت آلایندههای مختلف را تا حد قابلقبولی کاهش دهند. پساب خروجی از سیستم RO، حذف ۱۰۰% فلزات سنگین را تجربه کردهاست[۵۸].
همچنین Rombardo و همکاران اقدام به حذف آلایندههای آب زیرزمینی (بهویژه فلزات سنگین) با روش نانوفیلتراسیون کردند. همانطورکه در نمونههای گرفتهشده از چاههای ۱،۲ و ۳ دیده میشود، غلظت فلزات سنگین بسیار کم میباشد و روش نانوفیلتراسیون قادر به حذف این آلایندهها به طور مناسبی (بیش از ۸۰%) میباشد[۵۹]. داده های آب اولیه ی آنها در جدول ۴-۱۴ ارائه گشته است.
علاوه بر آن در سال ۲۰۰۷، Bartels و همکاران اقدام به استفاده از غشای نانوفیلتراسیون جدیدی برای حذف آلایندهها از آب زیرزمینی کردند. آنها نیز درصدهای حذف بیش از ۸۰% را تجربه کردند. خلاصه داده های آب زیرزمینی آنها نیز در جدول ۴-۱۴ آمده است [۵۶]. همانطورکه از نتایج این تحقیق میتوان فهمید، غالباً حذف فلزات سنگین، بهویژه آهن و منگنز در غلظتهای کم صورت گرفتهاست.
در سال ۱۹۹۶، Schoeman و همکاران اقدام به تصفیهی فاضلاب کارخانهی فولاد با روش اسمز معکوس کردند. آنها بیشترین درصدهای حذف را برای عناصر چند ظرفیتی معرفی کردند که منطبق با نتایج سایر محققین میباشد. غالباً درصدهای حذف بالای ۹۰% گزارش شدند. لازم به ذکر است که در این تحقیق نیز غلظت فلزات سنگین بسیار کم بوده است [۳۰].
علاوه بر حذف فلزات سنگین از فیلتراسیون غشایی برای حذف آلایندههای فاضلاب کارخانه لبنیات هم استفاده شدهاست[۳۱]. در این تحقیق از روشهای RO و NF برای حذف آلایندهها استفاده گردید و کارایی آنها مقایسه گردید. همانطورکه میتوان حدس زد، عملکرد غشای RO بهتر از NF در حذف آلایندهها میباشد که دلیل آن رفتار متفاوت دو غشا، فشار اسمزی و اندازهی منافذ میباشد. خلاصهی این مقایسه در جدول ۴-۱۴ آمدهاست.
همانطورکه ذکر گردید صنایع مختلف ازجمله صنایع نفتی از روش اسمز معکوس برای حذف آلایندهها استفاده کرده اند. در سال ۲۰۰۸، Al-Jeshi و همکاران از دو غشای RO مختلف برای مقایسهی راندمانهای حذف استفاده کردند. طبق نتایج بهدستآمدهی آنها، راندمانهای حذف TOC بیش از ۹۹% توسط هر دو غشا میباشد[۶۰]. خلاصهی تحقیق در جدول ۴-۱۴ موجود است.
در سال ۲۰۱۰، محققان عربستانی اقدام به حذف فلزات سنگین از فاضلابهای عربستان جهت آبیاری اراضی کردند. در این تحقیق، راندمان حذف فلزات سنگین در دو روش RO و جذب به وسیلهی رس عربستان مقایسه شدهاست. بر اساس نتایج بهدستآمده، رس عربستان جاذبی مناسب و قابل رقابت با سیستم غشایی RO معرفی گردیده است[۶۰]. خلاصهی نتایج این تحقیق در جدول ۴-۱۴ آمدهاست.
در سال ۲۰۱۳ نیز Al-Rashdi و همکاران اقدام به بررسی راندمان حذف فلزات سنگین مختلف با غلظتهای بالا توسط NF نمودند. این تحقیق همچنین در مورد نحوهی گرفتگی غشا پس از عملیات تصفیه نکاتی را ذکر میکند[۶۰]. این محققین گزارش کردند وقتی pH کمتر از نقطهی ایزوالکتریک است، حذف افزایش مییابد. درصد حذف در pH اسیدی و فشار ۴ بار برای کادمیوم، منگنز و سرب به ترتیب برابر ۹۹%، ۸۹% و ۷۴% است. گرفتگی فلاکس به دلیل رسوبات یونهای فلزی به ترتیب مقابل میباشد:
Cu2+ > Cd2+ = Mn ۲+ > Pb2+ = As3+
در سال ۲۰۱۰، محققان هندی نمونههایی از شیرابههای مراکز دفن تهیه و اقدام به تصفیهی آنها بهوسیلهی نانوفیلتراسیون نمودند. شیرابههای مراکز دفن مقدار زیادی مواد آلی، رنگ و فلزات سنگین دارند. اطلاعات فاضلاب خام بدین شرح است:
COD = 67719 mg/lit, BOD = 22418 mg/lit, Cl- = ۳۸۴۷ mg/lit, SO42- = ۹۰۹ mg/lit.
بر اساس نتایج بهدستآمده، با افزایش فشار راندمان حذف افزایش یافتهاست. ترتیب حذف فلزات سنگین نیز به شرح مقابل است: Cr3+ > Ni2+ > Zn2+ > Cu2+ > Cd2+
این ترتیب متناسب با عکس ترتیب ضریب پخش این عناصر میباشد. برای کل یونهای این تحقیق غالباً درصدهای حذف بالاتر از۶۰% گزارش گردیدهاست[۶۱].
سال ۱۳۹۲، محقق (دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی) از غشاهای نانو و اسمز معکوس برای حذف آلایندههای کارخانههای آنتیبیوتیکسازی استفاده کرد. بر اساس آزمایشهای ایشان درصد سفیکسیم از فاضلاب توسط غشای نانو ۹۳% و توسط غشای اسمز معکوس ۹۸% گزارش گردید. این آزمایشها در فشار بهینهی ۱۱ و ۱۵ بار به ترتیب برای NF و RO در pH برابر ۴ بوده است[۵۸].
جدول ۴-۱۴خلاصهای از تحقیقات پیشین در مورد سیستمهای غشایی]۵۶[
شمارهی مرجع
پارامتر
TU (NTU)
EC (μs/cm)
COD (mg/lit)
آمونیوم (mg/lit)
سولفات (mg/lit)
سدیم (mg/lit)
آهن
(mg/lit)
منگنز (mg/lit)
[۵۸]
غلظت
۲۰/۸۰
۱۲۵۷
۲۵/۸۸
۱/۷۳
۱۰۶/۴۳
۱۰۹/۳۷
۱/۵۹
۰/۵۳
درصد حذف
۱۰۰%
۹۸/۳%
۷۹%
۹۴%
۱۰۰%
۹۸/۴%
۱۰۰%
۱۰۰%