۰۱۷/۰±۴۲۰/۰a
۰۱۰/۰±۴۷۹/۰a*
بدون پیش آلودگی
۰۱۹/۰±۴۲۷/۰a
۰۱۴/۰±۴۸۵/۰a
پیش آلودگی ۲ روز
۰۲۱/۰±۴۴۰/۰a
۰۱۰/۰±۴۷۹/۰a
پیش آلودگی ۴ روز
۰۲۴/۰±۳۷۹/۰b
۰۰۹/۰±۴۷۴/۰a
پیش آلودگی ۶ روز
۰۱۶/۰±۳۵۷/۰b
۰۱۷/۰±۴۴۰/۰b
پیش آلودگی ۸روز
*حروف غیر مشابه در هر ستون نشان دهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال ۵ درصد است
در رقم شیرودی بین تیمار ۸ روز آلودگی قبلی و بقیه تیمارهای زمانی آلودگی قبلی و در رقم سایسونز بین تیمارهای ۶ و ۸ روز آلودگی و بقیه تیمارها تفاوت معنیداری در سطح احتمال ۵ درصد از نظر شاخص نسبی رشد مشاهده گردید (جدول ۳-۸). به عبارت دیگر فقط در تیمارهایی با ۶ تا ۸ روز آلودگی قبلی شاخص نسبی رشد شته کاهش یافت و تیمارهای صفر، ۲ و ۴ روز آلودگی قبلی همه در یک گروه قرار گرفتند.
نتیجه گیری کلی:
براساس نتایج این مطالعه، آلودگی قبلی گندم به شته سبز گندم تاثیر معنیداری روی پارامترهای زیستی این شته (طول دوره نشو و نمای پورگی و طول عمر حشرات بالغ) دارد. مقایسه میانگینها نشان داد که علاوه بر وجود تفاوت معنیدار بین دو رقم گندم مورد مطالعه، بین تیمارهای زمانی مورد آزمایش نیز اختلاف معنیداری وجود داشت. در بین تیمارها بیشترین مقدار مقاومت در گیاهان گندمی که برای مدتزمانهای ۶ و ۸ روز از قبل آلوده شده بودند، القاء شده بود زیرا در این تیمارها علاوه بر کاهش رشد جمعیت شته و نیز کاهش نرخ ذاتی افزایش جمعیت، شاخص نرخ نسبی رشد شتهی سبز گندم نیز کاهش یافت. همچنین، نرخ ذاتی افزایش جمعیت و نرخ تولید مثل شته در رقم شیرودی در مقایسه با رقم سایسونز بطور معنیداری بیشتر بود. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که استفاده از مقاومت القایی در گیاهان، مکانیسم موثری در محدود کردن جمعیتهای خسارتزای آفات میباشد و میتوان در برنامه مدیریت تلفیقی شته گندم از مقاومت القایی استفاده نمود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
پیشنهادها:
از آنجا که مطالعات در زمینه تاثیر آلودگیهای قبلی روی شتهی سبز گندم انجام نگرفته است و با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه که نشاندهنده تاثیر مثبت آلودگیهای قبلی برای مدت زمانهای مختلف به ویژه در زمانهای ۶ و ۸ روز آلودگی اولیه در کاهش جمعیت شتهی سبز گندم و کاهش میزان نرخ ذاتی افزایش جمعیت میباشد، لذا پیشنهاد می شود:
۱-آزمایشهایی با فاصله زمانهای طولانیتر از عدم وجود آفت طراحی و اجرا شود.
۲-مقاومت القایی در گیاه گندم نسبت به سایر آفات نظیر سن گندم، تریپس گندم و … نیز مطالعه شود.
۳-امکان گسترش مقاومت القایی ایجاد شده توسط شته سبز گندم، به سایر شتهها بویژه شته روسی گندم، شته یولاف و … نیز مورد بررسی قرار بگیرد.
۴-با توجه به مکانیسم القای مقاومت در گیاهان و تولید مواد فرار شیمیایی از گیاهان که در جلب دشمنان طبیعی آن آفت نقش موثری دارند، توصیه می شود که تاثیر مقاومت القایی بر کارایی دشمنان طبیعی مورد بررسی قرار گیرد تا از نتایج بهدست آمده در تدوین برنامه کنترل تلفیقی شته سبز گندم استفاده گردد.
۵-پیشنهاد می شود ترکیبات شیمیایی دفاعی احتمالی ایجاد شده در اثر مقاومت القایی شناسایی شوند.
منابع
۱-بهداد، ابراهیم، ۱۳۷۱، آفات مهم گیاهان زراعی ایران، چاپ نشاط، چاپ سوم، اصفهان، ۶۱۸ صفحه.
۲-بی نام، ۱۳۹۱، آمارنامهی کشاورزی ایران، نشریه ادارهی کل آمار و اطلاعلات وزارت کشاورزی، ۵ صفحه.
۳-پورصالح، مسعود، ۱۳۷۴، گیاهان اقتصادی جهان: نحوه کاشت، داشت، برداشت و کاربرد مهمترین گیاهان بهره بردار جهان (ترجمه)، انتشارات سپهر، صفحات ۶۰۸٫
۴-حجت، سید، حسن؛ آزمایش فرد، پروانه، ۱۳۶۵، شتههای گندم و سایر گرامینههای ایران. آفات و بیماریهای گیاهی، ج ۵۴، ش ۱و۲، صفحات ۸۳ تا ۱۰۷٫