در این مرحله افرادی که برای شرکت در انتخابات و اعلام رای ثبت نام کرده بودند طی مراحل زیر رای خود را اعلام می کنند :
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
بررسی می شود که فرد ثبت نام کرده است و آیا ثبت نام او مورد تایید قرار گرفته است یا خیر. افراد تایید شده برگه رای را دریافت کرده و رای خود را در اتاقکی که تعبیه شده بصورت خصوصی روی برگه می نویسند . رای دهنده برگه را طوری که کسی از محتوای آن مطلع نشود داخل صندوق می اندازد تا کسی نتواند آن را دستکاری کرده یا بفهمد رای او به چه کاندیدایی بوده است.
-
-
-
-
-
- شمارش آرا
-
-
-
-
در این مرحله آرای کسب شده در مرحله قبل مورد شمارش و اعتبار سنجی قرار می گیرد و نتیجه انتخابات طی مراحل زیر بدست می آید:
۱- در روش رای گیری سنتی صندوق رای توسط کمیته نظارت از حالت پلمپ خارج می شود.
۲- برگه ها بر اساس قوانین تعیین شده در مرحله اول مورد بررسی و تایید قرار می گیرند.
۳- برگه های تایید شده مورد شمارش قرار می گیرند و نتیجه به مرکز اعلام می شود.
روش های انتخاب بین کاندیداها
در انتخابات مختلف از روش های انتخابات متنوعی استفاده می شود که هر کدام از آنها دارای معایب و مزایایی هستند و بعضی از این روش ها ممکن است دارای حساسیت بیشتری نسبت به بقیه باشد. Reinolds and Reilly (1997) در کتاب راهنمایی که پیرامون روش های انتخابات به چاپ رسانده اند انواع این روش ها را بصورت زیر گروه بندی کرده اند:
روش حداکثر آرا بدون مشخص بودن حداقل : در این روش فردی که بالاترین میزان رای را نسبت به سایر رقبا کسب می کند انتخاب خواهد شد و هیچ شرطی مبنی بر اینکه حتما باید بیشتر از N رای کسب کرده باشد وجود ندارد.
روش حداکثر آرا با مشخص بودن حداقل : در این روش فردی که بالاترین میزان رای را نسبت به سایر رقبا کسب می کند به شرطی که تعداد آرای او حدالق از N رای بالاتر باشد انتخاب می شود و اگر از N رای کمتر باشد وارد دور دوم انتخابات می شود.
روش تخصیص جایگاه به نسبت میزان رای : در این روش به همان میزان رای که یک حزب کسب می کند، افراد از آن حزب انتخاب می شوند . مثلا اگر حزبی ۴۰% آرا را کسب کرده باشد، ۴۰% از کرسی ها به آن حزب تعلق خواهد گرفت و اگر حزبی ۱۰% آرا را کسب کند به میزان ۱۰% کرسی ها به آن اختصاص داده خواهد شد.
ترکیب روش سوم با روش اول یا روش دوم : در این روش به همان میزان رای که یک حزب کسب می کند افراد از آن حزب انتخاب می شوند اما انتخاب افراد به ترتیب بالاترین رای کسب شده خواهد بود.
از بین روش های نام برده روش اول و دوم در مورد کاندیداهای کمتر و روش های سوم و چهارم در حالتی که کاندیداها زیاد هستند استفاده می شود.
تهدیدات امنیتی
از آنجایی که تغییر در نتیجه انتخابات انگیزه های زیادی را برای تقلب بوجود می آورد و از طرفی این نتیجه بر زندگی افراد زیادی تاثیر خواهد گذاشت، بنابراین مبحث امنیت یک بخش جدایی ناپذیر از آن خواهد بود.
در بخش های قبل مجموعه ای از تهدیداتی که سیستم های انتخاباتی با آنها مواجه هستند را ذکر کردیم و در اینجا آنها را بر اساس عامل تهدید و نمونه های تهدید دسته بندی می کنیم:
-
-
-
-
-
- توسعه دهنده و فروشنده نرم افزار
-
-
-
-
با تبدیل روش های سنتی اخذ رای به روش الکترونیک، محققی به نام Mercuri (2004 ) تحقیقاتی را درباره امنیت این شیوه انجام داد چرا که او به نرم افزارهایی که برای اینکار استفاده می شدند اعتماد کافی نداشت و این عدم اعتماد او بخاطر وجود برنامه نویسان و شرکت های نرم افزاری تایید نشده بود. در تکمیل تحقیق او، محققی به نام Horris (2004) نمونه هایی از مشکلات امنیتی که در سیستم های انتخابات الکترونیکی می توانست اتفاق بیفتد را بیان کرد. او عقیده داشت از آنجایی که در روش الکترونیک تراکنش ها بصورت خودکار انجام می گیرند، اگر شخصی در فرایند کار اخلال ایجاد کند احتمال شناسایی اختلال بوجود آمده بسیار کم خواهد بود. او عقیده دارد که بدون انجام تست های گوناگون توسط گروه های مختلف و بدون رعایت اصول برنامه نویسی ایمن احتمال خرابکاری در سیستم های الکترونیک توسط توسعه دهندگان و فروشندگان نرم افزارها افزایش خواهد یافت.