۱-۵-۴ بارش
در بین عناصر مختلف اقلیمی، بارندگی متغیرترین عنصر است. بدین معنی که مقدار بارندگی در ماه های مختلف و در کل از سالی به سال دیگر ممکن است بسیار متفاوت باشد و بر این اساس نمی توان نظر قطعی بر چگونگی وضعیت بارندگی و مقدار آن در ماه های مختلف سال و در سال های مختلف اعلام داشت. اما در هر صورت می توان بر اساس معدل کل بارندگی سالانه در طول دوره های آماری بلند مدت، وضعیت عمومی نقاط مختلف را از نظر بارندگی مورد بررسی قرار داد. (کسمائی، ۱۳۸۳، ۲۸)
میانگین کمترین میزان بارش در شهر تبریز مربوط به فصل تابستان می باشد و بیشترین میزان بارش مربوط به فصل بهار می باشد؛ این شرایط می تواند سال به سال تغییر کند.
جدول۱-۲-۲ بارش ماهانه ایستگاه های هواشناسی شهر تبریز در سال ۱۳۹۱ خورشیدی
۱-۵-۵ وزش باد
نکته حایز اهمیت در مورد وزش باد در شهر تبریز، این است که به طور کلی این شهر، شهری بادخیز محسوب می شود. زیرا درصد مواقع آرام آن در کل سال، حدود ۳۴ درصد و به طور کلی در بیشتر مواقع سال باد وزش داشته است. در بین ماه های سال، ماه ژوئیه (تیر)، بادخیزترین ماه (۱۵ درصد مواقع آرام) و ماه دسامبر (آذر – دی) آرام ترین ماه (۴۵ درصد مواقع آرام) سال بوده است. (کسمائی، ۱۳۸۳، ۳۹)
سرعت متوسط سالانه باد در تبریز حدود ۳ تا ۵ متر بر ثانیه در جهت های مختلف است. همین جهت وزش بادهای غالب در کل سال از شرق، با ۶/۱۸ درصد فراوانی وزش و جهت بادهای درجه دوم در کل سال از شمال شرقی، با ۱/۱۵ درصد فراوانی وزش است. (همان، ۳۷)
نمودار جهت و سرعت باد در شهر تبریز (بر گرفته از،کسمائی،۱۳۸۲، ۱۶۴)
نمودار۱-۲-۳ بادهای غالب و حداکثر سرعت وزش باد(بر گرفته از،کسمائی،۱۳۸۲،۱۴۵)
۱-۵-۶ رطوبت نسبی
در گرمترین ساعت از گرمترین ماه سال، ایستگاه تبریز با رطوبت نسبی ۲۶ درصد دارای خشک ترین هوا در استان است. ( کسمائی، ۱۳۸۳، ۲۵ )
حداکثر رطوبت نسبی هوا در سردترین ماه سال در تبریز به بالای ۷۵ درصد می رسد.
۱-۵-۷ اطلاعات ماهیانه سال های ۱۳۸۷،۱۳۸۸ خورشیدی ایستگاه های سینوپتیک تبریز
اطلاعات ماهیانه سال ۱۳۸۷ ایستگاه سینوپتیک تبریز (www.eaz.ir)
اطلاعات ماهیانه سال ۱۳۸۷ ایستگاه سینوپتیک تبریز (www.eaz.ir)
۱-۶ معماری تالار شهر و نمونه های موردی
۱-۶-۱ تاریخجه تالار شهر
سابقه احداث تالار شهر در دنیا به بیش از یک قرن پیش باز میگردد و امروزه در اکثر شهرهای دنیا بنایی با نام تالار شهر وجود دارد که ساختمان بسیاری از آنها از قدمت تاریخی برخوردار است.
تالار شهر (City Hall) که در تمام دنیا به عنوان یکی از مردممدارترین ساختمانهای عمومی شهر، از شأن و منزلتی والا برخوردار است، مکانی برای انجام کلیه امور اجتماعی شهر میباشد. تالار شهر در درجه نخست فضایی برای استقرار یکی از مردمسالارترین نهادهای شهری یعنی انجمنها و شوراهای شهر و سپس مرکزی برای گردهمآییهای عمومی و ارتباط و تعامل میان مردم در عرصه مسائل شهری است. نقش این فضا در اکثر شهرهای دنیا گردهمآوری شهروندان و ترغیب آنها به همکاری با یکدیگر و مشارکت در امور شهر میباشد. به همین جهت تالار شهر بایستی به همه شهروندان و فعالیتهای جمعی شهر تعلق داشته باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ساختمان تالار شهر به عنوان یکی از مهمترین ساختمانهای عمومی شهر، از دیرباز مورد توجه خاص معماران و مدیران شهری بوده و در بیشتر شهرهای جهان زیباترین و باشکوهترین بنای شهر به تالار شهر اختصاص یافته است. تالار شهر سمبل و نماد شهر به شمار میرود و باید ضمن برخورداری از ظرافت و زیبایی، تا حدودی دارای ارزش و روحیه مونومانتال (یادمانی) باشد؛ یک معماری قوی و مصمم که نماد شرکت عامه مردم در امور شهرشان است. همچنین تالارهای شهر باید بگونهای طراحی شوند که توأمان پاسخگوی نیازهای فضایی شورای شهر و نیازهای فرهنگی و اجتماعی شهروندان باشند. کارآیی این بناها بستگی تام به فضاهایی دارد که امکان مشارکت مردم را در امور شهر فراهم نماید.
از آنجا که تالار شهر مکانی متعلق به همه مردم شهر است، آنچه در طراحی ساختمان آن بایستی مد نظر باشد، طراحی مدلی معمارانه از مردمسالاری است. در طراحی تالار شهر بایستی اصل بر حل شدن در بافت شهری، شفافیت و آزادی باشد. ساختمان تالار شهر به عنوان یک بنای عمومی مردمسالار باید از درجه زیادی از شفافیت برخوردار باشد و به گونه ای تفکیکناشدنی و تنگاتنگ و نیز متواضعانه با بافت شهری و محیط پیرامون خود درآمیزد، به گونه ای که نتوان به آسانی مرز مشخصی میان حوزه متعلق به بنا و حوزه عمومی متعلق به شهر، قائل شد. در این صورت دیگر این ساختمان را نمی توان صرفاً بنا نامید، بلکه این بنا / فضای شهری به عنوان شکل شناوری از بنا و فضای شهری، به بخشی تفکیکناپذیر از شهر تبدیل می شود و لاجرم به همه شهروندان تعلق مییابد. بر این اساس، نزدیک بودن تالار شهر به فضاهای مهم شهری مانند میدانها، از جمله مهمترین عواملی است که تاکنون در اکثر شهرهای دنیا مورد توجه معماران و مدیران شهری قرار گرفته است.
امروزه تالارهای شهر در بیشتر شهرهای جهان، علاوه بر کارکرد اصلی خویش، به عنوان مکانهایی تفریحی و فرهنگی برای برگزاری جشنها و مناسبتهای ملی و نیز جذب گردشگر به شمار میروند که همین امر زیبایی و چشمگیر و منحصربفرد بودن معماری آنها را در کانون توجه مدیران شهری قرار داده است تا از این رهگذر بتوانند گامی در راه توسعه صنعت گردشگری و مطرح ساختن هر چه بیشتر شهر تحت مدیریتشان بردارند.
۱-۶-۲ تالارشهر و نقش آن در پایداری سیاسی
سابقهاحداثتالارشهردردنیابهبیشازیکقرنپیشبازمیگرددوامروزهدراکثرشهرهایدنیابناییبانامتالارشهروجودداردکهساختمانبسیاریازآنهاازقدمتتاریخیبرخورداراست.
سیتیهالدرتمامیشهرهایبزرگجهانصنعتیبامختصرتفاوتهائیماهیتبنائیسمبلیکوواحدرادرسطحشهرداشته،عمدتاًعملکردهایتشریفاتیداردکهدرقالبسالنهاوفضاهایخاصوبزرگبرایبرگزاریمجامعوکنفرانسهایمهمومراسمویژهتجلیمییابدودرهریککلامعملکردهایخدماتیآندرمقایسهباعملکردتشریفاتیفوقدرمقامدوماهمیتقرارمیگیرد.
۱-۶-۳ مفهوم تالار شهر
تالارشهربهمفهومعامآنمکانیاستکهبههمهمردمشهرتعلقداردوهمچنانکهشهرمتعلقبهشهرونداناستتالارشهرنیزخانهنمادینشهروندانبشمارمیآیدولازمبهذکراستکهماهیتاستقلالعملکردتالارشهرازعملکردشهرونداندرادارهشهرشانمایهمیگیرد.
شورایشهربهعنواننمایندهشهروندانعملیاتشهردارانرازیرنظرداردواموراجتماعیشهردراینانجمنوشوراهایآنحلوفصلمیگردد. نشستهاوگردهمائیهایمتعددیکهمربوطبهشورایاصناف،شورایشهروشهرستانواستانمیباشد،درهمینمحلتشکیلمیگردد.
۱-۶-۴ توصیف تالار شهر
تالارشهرسمبلونهادشهرومرکزگردهماییهایعمومیوارتباطوتعاملمیانمردمدرعرصهمسائلشهریاست. نقشاینفضادراکثرشهرهایدنیاایجادجاذبهوکنشبرایهمکاریمردموفراهمآوردنزمینههایلازمبرایارتقاءکیفیوکمیخدماتوفضاهایشهریاست. درتالارشهر،آندستهازتنگناهاوگرههایشهریموردبررسیقرارمیگیردکهدولتونهادهایدیگرشهریبهتنهاییقادربهحلآنهانیستند. مهمترینمخاطبانتالارشهر،شهروندانشهرند. شهروندانکهبرایظهورخلاقیتهایفردیوکسبتجربههاواندیشههایجدیدفضاهاییمانندتالارشهرنیازدارند.
بنابراینباشناختیاصولیازکیفیتدرونیعملکردتالارشهرمیبایستیشخصیتممتازبنایآنرادرطراحیدرنظرگرفتودریکترکیبفیزیکیمساعدکهحاصلجانماییمتناسبدرمجموعهمیباشد،استغنایکاملاصلیتجمعوشوراهارادروجوهکالبدیمجموعهبنایتالارشهرمنظورنمود.
تأکیدبرعدمتداخلبالفعلوظایفتالارشهرباعملکردهایساختمانشورای شهر و شهرداریوبهادادنبهوجودممیزههریکازاجزایساختمانشورایشهردرجهتابرازوجوداینمرکز،درتقابلباعظمتبنایشهرداریموثرخواهدافتاد.
درروندبرنامهریزیوفضایابیآنچهموردنظراست،ایجادفضاییبرایمجامعگردهمائیهاومرکزیبرایتبادلآراءشورایمحلی،ناحیهای،شهریواستانی،هموارهبااجزاءاداری،فرهنگیوخدماتیاستکهدرجهتتقویتمشارکتشهروندانبهمنصهظهورخواهدرسید. البتهپیچیدگی،ویژگیوتفاوتهایفرهنگیراتلقیدرهرشهرموجبمیشودتعریفدقیقیوثابتیازتالارشهرپدیدنیایداماآنچهمسلماستایناستکهبررسیپارهایازمراکزخدماتیویاسیتیهالهایشهرهایکشورهایصنعتیپیشرفتهمیتوانددراینروال،روشنگرشیوهبرخوردبامسئلهازدیدمعمارانوبرنامهریزانبزرگمحسوبگردد.
۱-۶-۵ عملکرد تالار شهر
در مجموع مجموعه تالار شهر با گرد هم آوردن مردم در مکانی متعلق به این افراد باعث می شود که مردم شهر در محیطی جدید با رنگ و بوی خاصی که از هدف ایجاد این فضا نشأت می گیرد، با عقاید یکدیگر آشناتر شده و در جهت بهبود وضعیت فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی شهر خود کمک کنند.
۱-۶-۶ نمونه های موردی
- تالار شهر شرندروف - آلمان
- تالار شهر تورنتو- کانادا
- تالارشهرلندن- انگلستان
- تالار شهر مانرسا - اسپانیا
۱-۶-۶-۱ تالار شهر شرندروف در آلمان
تالار شهر در سال ۱۷۳۰ میلادی بنا نهاده شده و به واقع یک جواهر و بنای شاخص در مرکز شهر شرندروف به شمار میرود.در زمان حاضر طبقات فوقانی را بازسازی نموده و آن ها را طبق آئین نامه آثار تاریخی ترمیم کرده اند. در فاز دوم کار، طراحی مجدد فضای عمومی سالن در طبقه همکف و طرح ریزی یک سردر جدید برای بنا بوده است.ایده اصلی پشت این طراحی، ایجاد همان فضای تاریخی به هر مقدار ممکن بود. و نتیجه حاصله به طور شفاف در تمام قسمت ها تداعی کننده همان درک “شهروند محور” از دموکراسی این ناحیه و یادآور عملکرد بازار طبقه همکف بود.
نمای از مجموعه تالار شهر شرندروف
نمای مجموعه تالار شهر شرندروف