مثال: بعد او را فرستاد سلمانی تا سرو صورتش را اصلاح کند.(افسانه هایی از احمق ها، شمس،۴۷)
کد isic: 5141
طبقه شغلی: کارکنان ارائه خدمات و کارکنان فروش
بسط و شرح: از مشاغل قدیمی است. سلمانی های باسابقه و خوش نام علاوه بر کارهای عادی سلمانی گری ،ختنه کردن،دندان کشیدن،خون گرفتن،نشتر زدن و بعضی از کارهای جراحی راهم انجام می دهند به همین جهت این دسته از سلمانی ها غیر از قیچی و شانه و تیغ و ماشین سلمانی دارای نشترو نی ختنه وانبر و کلبتین دندان کشی روغم عقرب وو سوخته خرگوش و دوا درمان های دیگر هم هستند . دکان سلمانی برخلاف سایر دکانین دارای درب شیشه ای است و روی یکی از شیشه ها هم اسم سلمانی را نوشته اند . یک آئینه بزرگ به دیوار نصب گردیده جلو آن یک میز باریک قرار گرفته و مقابل آن هم یک صندلی دسته دار و زیر سری دار گذاشته شده است . بساط تیغ و شانه و ماشین و قیچی و پیاله آب و… را نیز روی میز می چینند . سلمانی ها دو نوع هستند : یکی آن هایی که جا و مکان معینی دارند یکی هم سلمانی های دوره گرد که تمام وسایل و ابزارآلاتشان را دریک کیف دستی قرار می دهند و با یک چارپایه یه راه می افتند و هر کجا مناسب باشد بساط شان را هن می کنند پاتوق بیشتر سلمان های طواف زیر درخت های کنار جوی خیابان است ولی کار هر دو نوع آن ها مشابه است . مشتری را با احترام روی صندلی می نشانند دو گوشه ی لنگ قرمز را به پشت گردنش گره می زنند و دو گوشه دیگرش را روی زانوانش می گسترانند . ضمن ادای بسم الله و چند ورد مخصوص کف دست هایشان را آب می زنند و موهای سر مشتری را مالش می دهد تا خیس بخورد .سپس سرش را می ترتشند زیر گلو و بالای گونه ها را تیغ می اندازند و با ماشین و قیچی ریش و سبیلش را اصلاح می کنند .
مطلوبیت: آرایشگاه های زنانه درآمد بسیار خوبی دارند؛ زیرا علاوه بر آرایشگری خدمات بهداشتی و زیبا سازی و ترمیم پوست هم انجام می دهند.از دیگر مزیت های شغل آرایشگری تعیین ساعت کاری توسط آرایشگر است. او اختیار دارد ساعات کاری خود را مشخص کند. اگر آرایشگر خود محل کار مستقلی نداشته باشد، معمولا در آرایشگاه های دیگر بهصورت درصدی کار می کند، به این صورت که از سود بهدستآمده درصدی به صاحب آرایشگاه و درصدی به آرایشگر تعلق می گیرد. البته حالت دیگری هم وجود دارد و آن این است که چند نفر با هم یک آرایشگاه را اجاره می کنند و سود بهطورمساوی بین آنها تقسیم می شود. از محدودیت های این شغل این است که در بلند مدت ممکن است دچار ناراحتی هایی در ناحیه گردن و کمر و پا شود.
————————————————————————
۴۹.عنوان شغلی: شهر فرنگی
معنی لغوی: شخصی که با دستگاه شهرفرنگ در گذرگاه ها می گشت و با گرفتن پول از افراد به آنان اجازه می داد تصاویر داخل دستگاه را تماشا کنند . (صدری افشار،۱۳۹۴: ۱۰۷)
مثال: “…چند روز بود که سر چهاررا شلوغ بود. می گفتند عمو شهر فرنگی آمده. پیر مردی که هر روز صدا می زده: ” شهر ، شهر فرنگ است؛ رنگ و و ارنگ است،….” شهر فرنگ: عمو شهر فرنگ، دستگیره ای را می چرخاند، ئ غمس علی جورواجور، یکی از جلو چشم هایم رد میشدند…” (شهر فرنگ، میرکیانی،۷)
کد isic: 3135
طبقه شغلی: کارکنان مشاغل ساده
بسط و شرح: در زمان های قدیم چیزهای عجیب و غریب را که مردم می دیدند که موجب تعجب آنان می شد، به آن شهر فرنگ می گفتند. شهر فرنگ یک وسیله ی تفریح جالب و سالمی بود. این وسیله سه یا چهار پنجره ی گرد و کوچک داشت که بچه ها صورت هایشان را به آن می چسباندند و توی شهر فرنگ نگاه می کردند. هر یک از آن پنجره های کوچک برای دیدن یک نفر بود. آن وقت صاحب شهر فرنگ که به او عمو شهر فرنگی می کفتند، دستگیره ی کوچکی را می چرخاند. با چرخاندن دستگیره تصویرهای جورواجور از برابر چشم بچه ها می گذشت. در این حال صاحب دستگاه شهر فرنگ بلند می خواند:” شهر، شهر فرنگ است، رنگ و وارنگ است، از همه رنگ است". بعد از مدتی تماشای شهر فرنگ تمام می شد و بچه ها باید بلند می شدند. یعنی خم شده بودند و شهر فرنگ را تماشا می کردند. شهر فرنگ آغاز آمدن سینما به ایران بود ه است. ( میرکیانی،۱۳۹۱: ۱۷۷) شهر فرنگ مدتی از رونق افتاده بود. اما، امروزه دوباره در برخی از مراکز فرهنگی و هنری دایر شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مطلوبیت: هر چیز تازه ای که از فرنگ آمده باشد، حتما فرهنگ آن را نیز با خود به آن کشور و منطقه خواهد آورد. شهر فرنگ نیز از این قاعده مستثنی نبود. زنان و مردان با دیدن عکس های خیابان های اروپا و انگلستان و هر آنچه از تمدن غرب بود، شیفته ی آن می شدند و در رویای پوشیدن و خوردن و دیدن آن چیزهایی بودند که می دیدند.
————————————————————————
۵۰.عنوان شغلی: عطّار
معنی لغوی: ۱. فروشنده ادویه،قند و چای ، دارهای گیاهی ، مواد شوینده . ۲. فروشنده خوشبوکننده ها (عطر،مشک،عنبر،عود،صندل و عود) ۳. داروگر(صدری افشار، ۱۳۹۴: ۱۱۸)
مثال: عطاّری همان طور که از اسمش پیداست در روزگار قدیم محل فروش عطر و چیزهای خوش بو بوده است (راز مثل های ما، میرکیانی، ۲۴۴)
کد isic: 5220
طبقه شغلی: کارکنان ارائه خدمات و کارکنان فروش
بسط و شرح: در واقع عطار عنوان فروشندگانی است که تقریبا همه چیز می فروشند و با همه افراد و همه مشاغل رابطه و داد وستد دارند . از قلع و نشادر مورد نیاز صفار و لحیمکار تا نیل و لاجورد رنگرز،باروت و آفتاب مهتاب ،مشک و عنبر،اسفند و کندر ، شمع و روغن چراغ ،دواجات و مرهم آلات ،صابون و نوره و روشوره ،سرمه و روناس و حنا وعطریات،بدر سبزیجات گل وگیاه ،اماله تریاک وتوتون ،قند وشکروچای،فلفل زردچوبه و زنجفیل،عرقیات و شربت آلات و بهطورکلی از کاغذ قرآن تا سدر و کافورمردگان ؛ همه و همه را از دکان عطاری خریداری می کنند
مطلوبیت: از مشاغل به گفته مولانا کمال یافته ی دنیوی ونیز پر مراجعه ی شهروندان است.و مواد چیده شده در آن بسیار با اهمیت است. دارای انسجام شغلی هستند. از محدودیت های این شغل، عدم نظارت و پیگیری تخلفات آنها است.
————————————————————————
۵۱.عنوان شغلی: غواص
معنی لغوی: کسی که برای یافتن اشیای بستردریا در زیر آب شنا می کند ؛ آب باز ؛ غیص(صدری افشار،۱۳۹۴: ۱۲۰)
مثال: غواصان -یعنی شناگران زبردستی که در زیر آب صدف ها را پیدا می کردند (راز مثل های ما، میرکیانی،۲۴۴)
کد isic: 6155
طبقه شغلی: کارکنان ماهر کشاورزی، جنگل داری و ماهیگیری
بسط و شرح: از قدیم غواصان یعنی شناگران زبردستی که در زیر آب صدف ها را پیدا می کردند- صیاد مروارید بودند. به دست آوردن مروارید کار دشواری است. برای همین قیمت بالایی هم دارد. با این حال هر مرواریدی قیمتی دارد. مروارید غلتان از بفیه گران تر است. به همین دلیل خیلی از چیزهای زیبا را به آن تشبیه می کنند.داشتن لباس مخصوص و همراه داشتن اکسیژن از ضروریات این شغل است. ( میرکیانی، ۱۳۸۴: ۲۴۴)
مطلوبیت: همیشه در ارتباط با در و گوهر و حیات باز یافته ی انسان ها مطرح است. خطرات احتمالی زیادی در اعماق زمین او را تهدید می کند.
————————————————————————
۵۲.عنوان شغلی: فال حافظ فروش
معنی لغوی: دستفروشان دوره گردی که هر غزل حافظ را که در کاغذ کوچکی نوشته و تا خورده است، برای کسب درآمد می فروشند.
مثال: گاهی هم آدامس بسته ای یک قران با فال حافظ و این ها می فروختم (۲۴ساعت در خواب و بیداری،بهرنگی،)
کد isic: 9112
طبقه شغلی: کارکنان مشاغل ساده
بسط و شرح: در کنار خیابان ها یا درهای ورودی امام زاده ها می ایستند. بیشتر کودکان و نوجوانان در این کار مشغول اند. اما افراد جوان یا میان سال و حتی سالخورده نیز در بین آنها دیده می شود. گاهی این کار را با بهره گرفتن از یک پرنده انجام می دهند. به این ترتیب که پرنده ای را در قفس نگه می دارند و دسته ای کاغذ که حاوی فال حافظ اند جلوی پرنده می گیرند. پرنده ای که قبلا آموزش دیده کاغذی را برمی دارد و فروشنده آن را باز می کند و فال مشتری را می خواند.
مطلوبیت: کودکان و نوجوانان شاغل در این کار جزء قانون کودکان کار محسوب می شوند که متاسفانه به علت کثرت آنها مخصوصا در شهرهای بزرگ و نداشتن متولی کارآمد وارد این کارها شده و در سنین بالا معمولا زندگی های آشفته ی همراه با بزه کاری دارند.
————————————————————————
۵۳.عنوان شغلی: قالی باف