سطح معناداری
۰۱۷/۰
۰۰۱/۰
با توجّه به نتایج به دست آمده از جدول ماتریس همبستگی، میتوان گفت که با اطمینان ۹۹/۰ و سطح خطای کمتر از ۰۱/۰ بین نگرش نسبت به اهمیّت فرزند با باروری و ایدهآلهای باروری زنان رابطه وجود دارد. از طرفی، مقدار این رابطه برای باروری زنان برابر با ۱۴۰/۰ و برای ایدهآلهای باروری ۱۸۷/۰ و به صورت مستقیم (مثبت) میباشد. بدین معنی که در زندگی اجتماعی هر چه اهمیّت و نقش فرزندان پر رنگتر میشود باروری و ایدهآلهای باروری زنان هم افزایش پیدا میکند. بر اساس این نتایج فرضیّهی مذکور برای باروری و ایدهآلهای باروری زنان معنیدار بوده و مورد تایید واقع شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۵-۴-۱۰) رابطه سرمایه فرهنگی با باروری و ایدهآلهای باروری زنان
فرضیّه دهم: بین سرمایه فرهنگی با باروری و ایدهآلهای باروری زنان رابطه وجود دارد.معمولاً انتظار میرود افراد برخوردار از سرمایه فرهنگی بالا، باروری و ایدهآل باروری کمتری داشته باشند. بنابراین، فرضیه یازدهم تحقیق به این صورت بیان شد: به نظر میرسد با سرمایه فرهنگی بالاتر از باروری و ایدهآلهای باروری پایین تری برخوردارند(جدول ۵-۲۷).
جدول ۵-۲۷ رابطه سرمایه فرهنگی با باروری و ایدهآلهای باروری زنان
شاخص آماری
سرمایه فرهنگی
باروری
ایدهآل باروری
ضریب همبستگی پیرسون
۲۱۴/۰-
۱۶۲/۰-
سطح معناداری
۰۰۰/۰
۰۰۳/۰
با توجّه به نتایج به دست آمده از جدول ماتریس همبستگی، میتوان گفت که با اطمینان ۹۹/۰ و سطح خطای کوچکتر از ۰۱/۰ بین سرمایه فرهنگی با باروری و ایدهآلهای باروری زنان رابطه وجود دارد. از طرفی، مقدار این رابطه برای باروری زنان برابر با ۲۱۴/۰- و برای ایدهآلهای باروری ۱۶۲/۰- و به صورت معکوس (منفی) میباشد. بدین معنی که با افزایش سرمایه فرهنگی در نهاد خانواده، باروری و ایدهآلهای باروری زنان بالا خواهد رفت.. بر اساس این نتایج، فرضیّهی مذکور برای باروری و ایدهآلهای باروری زنان مورد تأیید قرار میگیرد.
۵-۴)تحلیل چند متغیّره
با عنایت به این نکته که بررسی روابط بین متغیّرها به صورت دو به دو و با بهره گرفتن از
تحلیلهای دو متغیّره این شبهه را به وجود می آورد که رابطه آنها خطّی در نظر گرفته و نقش عوامل دیگر نادیده گرفته می شود، تحلیل چند متغیّرهی روابط بین متغیّرهای مستقل و وابسته ضروری مینماید. با توجّه به سطح سنجش متغیّر وابسته (فاصلهای) از تکنیک رگرسیون چند متغیّره استفاده شد. تحلیلهای چند متغیره به ما این امکان را میدهند که اهمیّت نسبی هر متغیر مستقل را بر متغیر وابسته با کنترل سایر متغیرهای مستقل بررسی و ارزیابی کنیم. بعلاوه نتایج این تحلیلها نشان میدهند که چند درصد از واریانس متغیر وابسته توسط اثرات جمعی متغیرهای مستقل تبیین میشوند. بدین منظور، از آزمونهای رگرسیونی خطی چند متغیره و تحلیل مسیر در بررسی موضوع تحقیق استفاده شد.
۵-۴-۱) نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره
جهت بررسی اثرات مستقل و جمعی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از رگرسیون خطی چند متغیری به روش گام به گام استفاده کردیم. در این روش قویترین متغیرها یک به یک وارد مطالعه میشوند و این کار تا جایی ادامه مییابد که خطای آزمون به ۵ درصد برسد( کلانتری، ۱۸۴:۱۳۸۳).
۵-۴-۲) تحلیل مسیر
همانطور که گفته شد زمانی از تحلیل رگرسیون خطی چند متغیّره استفاده میکنیم که قصد داریم ترکیب خطی رابطه بین متغیّرهای مستقل و متغیّر وابسته را پیش بینی کنیم. موضوعی که در اجرای روش تحلیل رگرسیون مطرح است، این است که در آن ما فقط میتوانستیم تأثیر مستقیم هر یک از متغیّرهای مستقل بر متغیّر وابسته را پیش بینی کنیم و امکان شناسایی تأثیرات غیرمستقیم متغیّرهای مستقل بر متغیّر وابسته فراهم نبود. در چنین حالتی، نمیتوانیم مدل مفهومی و نظری تحقیق را که معمولاً یک مدل نظری متشکل از ساخت روابط بین متغیّرهای مستقل است، مورد آزمون قرار دهیم. بنابراین، برای رفع چنین مشکلی از تحلیل مسیر استفاده شد.
تحلیل مسیر مستلزم تنظیم مدلی به صورت نمودار علی برای درک روابط بین متغیرهاست. نمودار زیر ترکیبی از مجموع مسیرهاست که هر مسیر با بهره گرفتن از وزن بتا مقدار اثر هر متغیر را تعیین میکند و مشخص میکند این اثر تا چه حد مستقیم و تا چه حد غیر مستقیم است. در این مرحله کمفرزندآوری بازاندیشانه بهعنوان متغیر وابسته در مدل رگرسیونی در نظر گرفته شد. همان طور که در جدول ۵-۲۸ مشاهده میشود، شاخص کمفرزندآوری بازاندیشانه بهطور معناداری تحتتأثیر متغیرهای خودحفاظتی روانی-عاطفی، تقدیرگرایی در رفتار باروری و توانمندی اجتماعی میباشد. این متغیرها در مجموع ۲۷/۰ درصد از واریانس شاخص کمفرزنداوری بازاندیشانه را تبیین کردند.
جدول ۵-۲۸) ضرایب رگرسیونی متغیرهای تاثیرگذار بر شاخص کمفرزندآوری بازاندیشانه
متغیرهای تاثیرگذار
ضریب Beta
مقدار t
سطح معنیداری
ضریب همبستگی R