۲- فروش در حد قابل قبولی باشد.
۳- بدهی اشخاص در حد قابل قبولی باشد.
۴- حساب های دریافتنی ناشی از فروش باشد ونه ارائه خدمات
۵- وضعیت مالی مشتریان قوی باشد.
۶- برگشت از فروش زیاد نباشد.
۷- رسید تحویل کالا به خریدار با حمل آن دریافت شود.
تامین مالی حساب های دریافتنی مزایای متعددی در بردارد از جمله: اجتناب از تامین مالی بلند مدت و دست یابی به جریان نقدی دوره ای در صورتی که مانده حساب های دریافتنی بسیار کم باشد، این نوع تامین مالی هزینه های اداری بالایی دارد( مدرس و عبدالله زاده ، ۲۷۰).
تامین مالی کوتاه مدت در مقایسه با تامین مالی بلند مدت مزایای متعددی دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- سهولت دستیابی : گرفتن وام های کوتاه مدت معمولا راحت تر از وامهای بلند مدت است به ویژه در شرایط تورمی که نرخ های بهره واقعی آتی کاهش می یابد. طبعا در چنین شرایطی وام دهندگان کمتر حاضر خواهند شد وجوه خود را به صورت بلند مدت درگیر کنند چون احتمال کاهش ارزش پول در مدت طولانی بیشتر خواهد بود.
۲- انعطاف پذیری بیشتر: حداکثر سررسید وام کوتاه مدت، یکسال است و بنابراین در صورتی که وام گیرنده نیاز به وام نداشته باشد می تواند در تاریخ سررسید آن را تسویه کند ولی در صورتی که وام بلند مدت باشد ،ممکن است طبق قرارداد، تسویه قبل از تاریخ سررسید هزینه اضافی داشته باشد. بنابراین انعطاف پذیری وام گیرنده برای وامهای کوتاه مدت خیلی بیشتر خواهد بود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳- هزینه کمتر: عموما هزینه وام کوتاه مدت کمتر از وامهای بلند مدت است. کمتر بودن هزینه تامین مالی کوتاه مدت نسبت به تامین مالی بلندمدت به خاطر ساختار زمانی نرخهای بهره است ( مدرس و عبدالله زاده، ۱۳۷۸، ۲۶۲).
۲-۱۲-۱ تئوری سلسله مراتبی روش های تامین مالی
نظریه سلسله مراتبی الگوهای تامین مالی برای اولین بار توسط مایزر(۱۹۸۴) به صورت زیر عنوان شده است. شرکت ها منابع تامین مالی داخلی را ترجیحا می دهند.
۱- یک نسبت تقسیم سود هدف با توجه به موقعیت های سرمایه گذاری انتخاب شده و از تغییرات یکباره در سود تقسیمی اجتناب می شود.
۲- برقراری سیاست تقسیم سود ثابت همراه با تغییرات غیرمنتظره در سودآوری و موقعیت های سرمایه گذاری، بدان معنی که گاهی اوقات جریانات نقدی ایجاد شده داخلی بیشتر وگاهی اوقات کمتر از هزینه های سرمایه گذاری است. اگر جریانات نقدی بیشتر از هزینه های سرمایه ای باشد، شرکت بدهی های خود را باز
۴- جرائم مالیاتی: جرائم مالیاتی احتمالی برای تجمع بیش از حد سود انباشته می تواند منجر به پرداخت سود سهام بالا شود.
۵- الزامات قانونی: برخی اوقات، قوانین یک کشور، شرکت ها را مقید به پرداخت بخشی از سود به صورت سهام میکند. برای مثال در کشور ما طبق قانون تجارت، در صورت وجود سود، شرکت باید حداقل ۱۰% آن را بین سهامداران توزیع کند.
۶- نقش سهامداران عمده: پرداخت سود سهام تا حدود زیادی به ترکیب مالکان بستگی دارد. در صورتی که سهامداران عمده علاقه ای به توزیع سود نقدی نداشته باشند، پرداخت سود سهام کاهش می یابد( مدرس و عبدالله زاده، ۱۷۶).
هدف های سیاست تقسیم سود
نظریات مربوط به خط مشی سود سهام را می توان به بهترین نحو با مطرح کردن روش هایی که نویسندگان مختلف ارائه داده اند، تشریح کرد:
۱- گوردون معتقد است که جریان های نقدی شرکتی که دارای نسبت پرداخت سود سهام پایینی است، با نرخ بالاتری به سرمایه تبدیل می شود زیرا استنباط سرمایه گذاران این است که سودهای سرمایه حاصل از سود انباشته بسیار ریسکی تراز سود سهام خواهد بود.
۲- استدلال میلرومودیگلیانی این است که وقوع هر گونه تغییر در سود سهام، باعث تغییر در قیمت سهام می شود، زیرا به نظر سهامداران، چنین تغییری مبین تغییر در سودهای مورد انتظار آتی می باشد. به عقیده آنها، سرمایه گذاران عموما در انتخاب سود سهام یا سود سرمایه بی تفاوت هستند.
۳- وستون وبریگام معقتدند که خط مشی تقسیم سود متاثر از ویژگی های خاص شرکت و مالکان آن است و در مجموع به عواملی از قبیل نرخ مالیاتی، نیازهای درآمدی سهامداران و فرصت های سرمایه گذاری شرکت بستگی دارد(مدرس و عبدالله زاده،۱۷۸)
۲-۱۲-۲ هزینه تامین مالی
تامین مالی از طریق بدهی معمولا ارزان تر از تامین مالی از طریق سهام می باشد. این امر به این دلیل است که تامین مالی از طریق بدهی از جانب وام دهنده ازامنیت بالاتری برخوردار است. چرا که بهره بایستی قبل از سود سهام پرداخت شود. در هنگام نقدشدن نیز تامین مال معمولا قبل از سهام بازپرداخت می شود. این موضوعات باعث شده است که بدهی به عنوان یک سرمایه گذاری امن تر مطرح شود و بنابراین سرمایه گذاران از طریق بدهی نرخ بازده کمتری را در مقایسه با سرمایه گذاران سهام دریافت نمایند همچنین بهره بدهی ( برخلاف سود سهام) موجب ایجاد صرفه جویی های در زمینه مالیات شرکت نیز می شود که موجب می شود تا برای شرکت ارزان تر تمام شود. هزینه های تنظیم در زمینه تامین مالی از طریق بدهی معمولا کمتر از تامین مالی از طریق سهام می باشد که به نوبه خود موجب صرفه جویی مالیات نیز می شوند.
با وجودی که تامین مالی از طریق بدهی به دلیل هزینه پایین تر آن جذاب تر می باشد، عیب آن در این است که بهره آن حتما باید پرداخت شود. در صورتی که شرکت به میزان زیادی وام گرفته باشد و نتواند اصل و فرع آن را بازگرداند لذا باید مبلغ مذکور نقد شود. سطح بدهی شرکت معمولا از طریق نسبت تامین مالی بدهی به تامین مالی سهام اندازه گیری شده و شرکتها باید از این که این عدد خیلی بزرگ نباشد اطمینان حاصل نمایند.
۲-۱۳ هزینه سرمایه[۱۶]
هزینه سرمایه عبارت از نرخ متوسط بازدهی است که موجب ثبات ارزش سهام شرکت در بازار می شود. هزینه سرمایه کل از مجموع حاصل ضرب نسبت درصد یک از منابع تامین مالیدرهزینه سرمایه مربوط به هر کدام محاسبه می شود.
رابطه (۲-۲)
KT هزینه سرمایه کل
Pi نسبت درصد بدهی کل سرمایه
Pp : نسبت درصد سهام ممتاز به کل سرمایه
pR نسبت درصد سود تقسیم نشده به کل سرمایه
Pc نسبت درصد سهام عادی به کل سرمایه
Ki,p,r,c هزینه ( بدهی، سهام ممتاز، سود تقسیم نشده، سهام عادی)
هزینه خاص سرمایه( مربوط به سود انباشته) از هزینه خاص سرمایه مربوط به اوراق قرضه و سهام ممتاز کمتر است، ولی اگر شرکت از محل نگهداری سود تامین مالی گردد، نباید از این بابت بهره یا سود سهام ممتاز پرداخت کند( هامتون و همکاران،۴۳۵).
نرخ هزینه سرمایه، حداقل نرخ بازدهی است که شرکت باید بدست آورد تا ارزش شرکت تغییر کند.
نرخ هزینه سرمایه نرخی است که در ارزیابی پروژه ها مورد استفاده قرار خواهد گرفت و عایدات آتی طرح ها با آن تنزیل می شود، پروژه هایی مورد قبول قرار می گیرند که نرخ بازده آنها بیشتر از نرخ هزینه سرمایه شرکت باشد( تهرانی، ۴۰۵، ۱۳۸۵).
هزینه سرمایه را برای پیش بینی بودجه سالیانه و تامین مالی بلند مدت پروژه های خود ایجاد کنند( هامپتون و همکاران، ۴۳۹ – ۴۴۰).
هزینه بدهی[۱۷]
هزینه بدهی به سادگی قابل محاسبه است. بدین ترتیب که هزینه بدهی برابر با نرخ بهره پرداختنی بابت استقراض می باشد. یعنی بهره پرداختنی تقسیم برارزش بدهی.
رابطه (۳-۲)
بهره
اصل بدهی
Kd: نرخ هزینه بهره
اما این طرز محا سبه هزینه بهره مربوط به زمانی است که تاثیر مالیات نادیده گرفته شود و اوراق قرضه به قیمت اسمی به فروش برسد( ریموندپی نوو، ۱۳۷۴، ۳۱۷).
۲-۱۴ اثر اهرم بر هزینه بدهی