در هر بار خونگیري میزان 6 میلیلیتر خون از ورید بازویی گرفته شد. براي جلوگیري از همولیز شدن، نمونههاي خون در لولههای حاویEDTA ریخته شده و به آرامی مخلوط شدند. سپس جهت جدا نمودن پلاسماي خون، نمونههای خونی به مدت 15 دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد با دور g 3000 در دقیقه سانتریفیوژ شد. پلاسمای جدا شده در دمای 80- درجه سانتیگراد نگهداری شد، بعداً میزان اینترفرون گاما، اینترلوکین4 و تعداد لکوسیت اندازهگیري شد. برای تحلیل نمونهها از کیت الایزا (ELISA) استفاده شد (گوخال، چاندراشکارا و واسانتاکومار[93]، 2007).
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
3-7- روش اجراي تحقيق
یک هفته قبل از اجرای پژوهش، آزمودنیها با شرکت در یک جلسه آشنایی، با نحوه اجرای تمرین آشنا شدند. ابتدا شاخصهايي چون سن، قد، وزن، شاخص تودهبدني[94] (BMI) و همچنین ضربان قلب استراحت آزمودنيها اندازه گیری شد. ضربان قلب بيشينه آزمودنيها نيز برای تعیین شدتهای مختلف تمرین محاسبه گردید.
برای تعیین شدت فعالیت ورزشی، ابتدا ضربان قلب هدف هر ورزشکار به روش کاروونن[95] محاسبه شد (هوانلو و همکاران ،2009).
ضربان قلب بیشینه به روش کاروونن:
HR target = % Intensity (HR max – HR rest)+ HR rest
در فرمول فوق:
HRtarget = ضربان قلب بیشینه
HRmax = ضربان قلب بیشینه تخمینی (که با کسر کردن سن فرد از عدد 220 بدست می آید)
HR rest = ضربان قلب فرد در وضعیت استراحت
هر آزمودنی با نظارت محقق ضربان قلب خود را در محدوده مورد نظر حفظ کرد، به این ترتیب که اگر ضربان قلب از محدوده مورد نظر بیشتر شد آزمودنی سرعت خود را کم کرده تا ضربان پایین آمده و در محدوده مورد نظر حفظ شود و اگر ضربان پایینتر از حد انتظار آمد آزمودنی با افزایش سرعت دویدن، ضربان را به حد مطلوب میرساند.
آزمودنیها در دو نوبت جداگانه و به فاصله يك هفته از هم، پروتکل تمرینی را با شدتهای مختلف اجرا كردند.
كليه آزمودنيها، رأس ساعت 7:15 صبح، از محل سكونت، با وسيله نقليه به آزمایشگاه جهت خونگیری پیش از آزمون منتقل شده و نمونه خون از ورید بازویی آنها گرفته شد و سپس به محل اجراي آزمون (ورزشگاه تختی جهرم) عزيمت نمودند.
آزمودنيها در هفته اول با شدت متوسط يعني با 65% ضربان قلب بيشينه و در هفته دوم با شدت زیاد يعني با 80% ضربان قلب بيشينه، به اجراي آزمون پرداختند. لازم به ذكر است آزمودنيها درست قبل از شروع آزمون به مدت 5 دقيقه به گرم كردن پرداختند به طوري كه بعد از 5 دقيقه به ضربان قلب مورد نظر براي انجام آزمون رسیدند و سپس به مدت 30 دقيقه با شدت مورد نظر دویدند و پس از اتمام آزمون نيز به مدت 5 دقيقه با كم كردن سرعت دویدن سرد کردند (شکل 3-1). در طول اجراي پروتكل تمريني، آزمودنيها مجاز به مصرف مايعات بودند (ویگرانس، هاستمارک، استومی، کایرولف و بایرکلند[96]، 2001). لازم به ذكر است كه در هر جلسه، دو بار از آزمودنیها خونگیری به عمل آمد:
الف) پيش از شروع تمرین، یعنی ده دقیقه قبل از شروع برنامه تمرینی
ب) بعد از تمرین، یعنی حداکثر ده دقیقه پس از اتمام برنامه تمرینی
نمونههای خونی گرفته شده بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق اندازه گیری فاکتورهای مورد نظر در خون داوطلبین، جمعآوری شد.
نمونههای خون از نظر موارد زیر، مورد بررسی قرار گرفتند:
-
- اینترفرون گاما (IFN-γ)
-
- اینترلوکین-4 (IL-4)
-
- تعداد لکوسیتها
شكل 3-1 . اجراي پروتكل تمرين ( دويدن )
3-8- روشهای تجزیه و تحلیل آماری
داده ها با بهره گرفتن از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند. از میانگین و انحراف معیار برای توصیف آماری داده ها و جهت تجزيه و تحليل استنباطي دادهها از آزمون t وابسته و تحليل واريانس با اندازههاي تكراري استفاده و سطح معنيداري 05/0 = در نظر گرفته شد.
3-9- ملاحظات اخلاقي
رضايت آگاهانه به معني مطلع كردن شركت كنندگان در تحقيق از جنبههاي مختلف پژوهش است كه ممكن است منطقاً بر تصميمگيري آنان به شركت كردن يا نكردن در پژوهش تاثير بگذارد (بیابانگرد، 1384).
پس از اطلاع كامل آزمودنیها از پروتكل اجرايي و خطرات و مشكلات احتمالي تحقيق، از هر يك از آزمودنيها رضايت نامهكتبي دريافت شد كه نمونه آن به همراه پرسشنامه شركت در طرح پژوهشي به ترتيب در پيوست (1) و پيوست (2) آورده شده است. هر يك از آزمودنيها در طول مطالعه مجاز به خروج آزادانه از مطالعه بود. كليه اطلاعات مربوط به آزمودنيها، محرمانه باقي مانده و در طول تحليل نتايج، برای اسامي آزمودنيها، از كد استفاده گرديد.
فصل چهارم:
يافتههاي پژوهش
مقدمه
اين فصل به بيان نتايج اندازهگيريهاي انجام شده در مورد آزمودنيها، تجزيه و تحليل اطلاعات خام اين اندازهگيريها و در نهايت آزمون سوالات طرح شده در فصل اول ميپردازد.
ابتدا مشخصات عمومي آزمودنيها به صورت توصيفي ارائه ميشود. سپس در ادامه سوالات تحقيق از طريق شکلهاي مربوط، توصيف و به كمك روشهاي مناسب آماري تجزيه و تحليل استنباطي ميشوند.
4-1- تجزيه و تحليل توصيفي داده ها
همان طور كه اشاره شد، آزمودنيهاي اين تحقيق را فوتبالیستهای جوان دانشگاهی تشكيل ميدهند.
ويژگيهاي فردي شامل سن، قد، وزن و BMI و همچنین متغییرهای مورد نظر یعنی اینترفرون گاما، اینترلوکین 4 و لکوسیت آزمودنيها پيش از انجام آزمون، اندازهگيري شد كه نتايج آن، با بهره گرفتن از روشهاي آمار توصيفي در جداول زير خلاصه شده است.
درجدول (4-1)، ميانگين و انحراف معيار سن، قد، وزن و BMI آزمودنيها ارائه شده است و در جدول (4-2)، ميانگين و انحراف معيار اینترفرون گاما، اینترلوکین 4 و لکوسیت آزمودنيها قبل از اجرای پروتکل تمرینی ارائه شده است.
جدول (4-1). ميانگين و انحراف معيار سن ، قد، وزن و BMI آزمودنيها
متغير شاخص آماري |
سن |