۱۲
کنگو
۴
۵/۰
۸/۱۳
۳/۱۳+
۱۳
مغولستان
۶/۲
۵/۳
۷/۱۴
۲/۱۱+
۱۴
گابون
۴/۱
۴/۱
۱/۲۵
۷/۲۳+
۱۵
سومالی
۲/۸
۴/۱
۴/۱
۰
کل جهان
۶۴۷۶
۷/۲
۱/۲
۶/۰-
مطابق با نتایج گزارش منتشر شده در سال ۲۰۰۸ کره زمین با کمبود ۳۰ درصدی در این رابطه مواجه است و این کمبود معادل ۶/۰ هکتار برای هر نفر در سطح زمین میباشد. مطابق با آمار جدول فوق، میزان سرانه ردّ پای اکولوژیک برای کشور ایران برابر با سرانه جهانی است اما ظرفیت طبیعی ایران از سرانه جهانی کمتر و تنها معادل ۴/۱ هکتار است. این بدان معناست که کشور ایران برای تأمین نیاز ساکنانش به طور متوسط با کمبودی معادل ۳/۱ هکتار برای هر نفر روبرو است، که با توجه به جمعیت آن رقمی معادل ۹۰ میلیون هکتار زمین خواهد بود. به عبارت دیگر با در نظر گرفتن مساحت ایران (۸/۱۶۴ میلیون هکتار) با کمبودی معادل ۵۴ درصد مساحت کشور برای تأمین نیاز ساکنان آن مواجهیم که این امر به معنای وارد کردن فشار بیش از حد به منابع موجود برای رفع این کمبود است. (مبرقعی، ۱۳۸۹، ص۱۲۸)
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۳-۲-۳- شرایط سیاستی- زیستمحیطی خاص کشور
بازیگران و گروههای ذینفع عرصه خط مشیگذاری عمومی در هر کشوری منحصر به فرد بوده و با توجه به نوع نظام حاکمیتی، پیشینه تاریخی، مذهب و جهانبینی حاکم بر سیاستمداران آن کشور و بسیاری از عوامل دیگر از کشوری به کشور دیگر متفاوت میباشد.
قطعاً «سازمان محیط زیست» مهمترین نهاد تأثیرگذار در زمینه تدوین خط مشیهای زیستمحیطی محسوب میشود اما باید گفت روشن نبودن جایگاه قانونی محیط زیست در نظام برنامهریزی و مدیریتی کشور، یکی از مهمترین علل عدم اجرای ضوابط و قوانین زیستمحیطی در حین انجام فعالیتهای توسعهای است. همکاری و هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست با سایر بخشها در جهت تدوین اصول و ضوابط ناظر بر اهداف زیستمحیطی و نیز شناخت پیگیر مسائل و مشکلات زیستمحیطی کشور، از جمله خط مشیهای اساسی و سیاستهای کلی این سازمان است. از طرف دیگر، سازمانها و ارگانهای دیگری در کنار این سازمان وجود دارند که حفظ محیط زیست و جلوگیری ار تخریب و آلودگی زیستمحیطی از جمله وظایف آنها به شمار میرود که در این زمینه میتوان از «سازمان جنگلها و مراتع»، «شهرداریها» و «عموم وزارتخانه دولت» نام برد. وظایف سازمان جنلگلها و مراتع کشور در دو سرفصل عمده زیر خلاصه میشود:
الف) جلوگیری از تخریب جنگلها و مراتع کشور
ب) احیای جنگلها و مراتع کشور
همچنین وظایف شهرداریها در مورد حفظ و رشد محیط زیست در دو عنوان کلّی میگنجد: