Delaune و Smith در سال ۱۹۸۵علت کاهش اسیدیته را آشفتگی ایجاد شده در اثر لایروبی در رسوبات بیهوازی و تبدیل ترکیبات سولفیدی به سولفات و در نتیجه اسیدی شدن محیط دانستند.
Maddock و همکارانش در سال ۲۰۰۷ نشان دادند که در صورت کم بودن ظرفیت بافری محیط بعد از گذشت ۵ ساعت از انجام عملیات لایروبی، اسیدیته از ۵/۷ به ۵/۴ میرسد. در صورتی که نمونههای آب لب شور که دارای ظرفیت بافری بیشتری بودند کاهش زیادی نشان ندادند.
Iwuoha و Osuji در سال ۲۰۱۲ کاهش اسیدیته آب را در هنگام لایروبی نشان دادهاند. آنها علت را در اکسیداسیون پیریت دانستند. هم چنین در نتایج خود افزایش % ۵۰-۲۵ کدورت را در هنگام انجام این عملیات بیان کردهاندنتایج .آنها به دنبال تغییرات ایجاد شده افزایش در مقدار هدایت الکتریکی،BOD و COD را نشان دادهاند، که این تغییرات با گذشت زمان بعد از متوقف شدن لایروبی رو به بهبود رفته است.
آزمایشات انجام شده در بررسی حاضر افزایش کدورت را از مقدار۹۵/۱۹NTU در زمان قبل از لایروبی به مقدار ۱/۲۵۳ در هنگام لایروبی نشان میدهد. ایجاد آشفتگی در بستر سبب تعلیق مجدد رسوبات و افزایش مواد جامد و کلوئیدی در ستون آب میگردد. گرچه نوع لایروب در کاهش این فاکتور تأثیر زیادی دارد ولی در تمامی پروژههای لایروبی بسته به موقعیت مکانی و زمان انجام آن درجاتی از کدورت مشاهده میگردد. این افزایش در کدورت برای عملیات لایروبی به خوبی توسط پژوهشگران بیان شده است. ( Nightingail et ai 2001; Ohimain et al., 2008; Environmental Solutions LTD,2002).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
دراین مطالعه مقدار نوترینتها، برای نیترات از ۰۱/۰ قبل از لایروبی به بیشترین مقدار خود در هنگام لایروبی یعنی۰۸/۰ رسیده است. و فسفات از ۱/۰ به بیشترین مقدار خود یعنی ۳۳/۰ در هنگام لایروبی رسیده است. Zhang و همکارانش در سال ۲۰۱۰ افزایش نوترینتها در اثر لایروبی را این گونه توجیه کرده است که رسوبات منبع بسیاری از مواد به ویژه نوترینتها میباشند و آشفتگی ایجاد شده در این محیط سبب رها شدن این مواد در ستون آب میگردد. این محققین کاهش در مقدار اسیدیته را نیز به علت همبستگی که در آنالیزها نشان دادهاند دلیل دیگری برای افزایش نیترات و فسفات دانستهاند. قابل ذکر است که در مطالعه حاضر نیز بین مقدار فسفات با اسیدیته وجود داشته است. Otokunefor and Obiukwu در سال ۲۰۰۵ افزایش غلظت نیترات و فسفات را در فصل بارانی نسبت به فصل خشک مورد تأیید قرار دادند. وبا توجه به اینکه عمل نمونه برداری بررسی حاضر برای مراحل در هنگام لایروبی و سه مرحله بعد از آن در فصل بارندگی انجام گردید، طغیان[۳۶] رودخانهها و افزایش فعالیتهای کشاورزی در این فصل میتواند از دیگر دلایل این افزایش باشد.
۵-۲ شاخص کیفیت آب[۳۷]
در بررسی این شاخص تأثیر متغیرهای محیطی دما، اسیدیته، اکسیژن محلول،TDS، کدورت و تقاضای اکسیژن شیمیایی مورد ارزیابی کمی قرار گرفتند. کیفیت آب منطقه مورد بررسی در این مطالعه طبق
جدول(۳-۲) که کیفیت آب را به شکل عددی ردهبندی میکند، دارای کیفیت بسیار بد بوده است. و در مراحل بعد از لایروبی رو به بهبود داشته است. این در صورتیست که قبل از لایروبی و ایستگاه شاهد هر
دو کیفیت قابل قبول و متوسطی را برای آب منطقه ارائه میدهند. همهی این نتایج با توجه به کاهش اکسیژن محلول در اثر لایروبی و به دنبال آن افزایش تقاضای اکسیژن شیمیایی[۳۸] و تقاضای اکسیژن بیولوژیکی[۳۹] و همچنین افزایش کدورت آب قابل توجیه می باشد. در جدول(۵-۱) نیز برخی از فاکتورهای محیطی و مواد مغذی و همچنین غلظت فلزات سنگین اعلام شده در استاندارد کشورهای مختلف عدم اختلال شدید در ارزیابی حاضر را تأیید میکند. گرچه در هنگام لایروبی افزایش در غلظت فلزات و دیگر فاکتورها نسبت به قبل از لایروبی کاملا قابل مشاهده میباشد، ولی این افزایش در بسیاری از فاکتورها از مقدار استاندارد بیشتر نیست و در بعضی از فلزات مانند کادمیم و سرب که از حد مجاز برای موجودات بالاتر رفته است با گذشت زمان حدود یک ماه به غلظت استاندارد رسیده است.
در این مطالعه مقدار BOD در هنگام لایروبی به بالاتر از ۲۰ رسیده است. ولی با گذشت زمان این مقدار رو به کاهش تا ۴/۲ داشته است. علاوه بر لایروبی شروع فصل کشاورزی، افزایش موجودات متقاضی اکسیژن در آب و تخلیه احتمالی فاضلابهای شهری و صنعتی میتواند دلیل مصرف اکسیژن و بالا رفتن این عدد باشد.
منبع | مقدار تعیین شده | فاکتور مورد نظر |
Canada, 2008 | L-1 | کادمیم Cd |
Alberta Environment, 1999 | L-17 | مس Cu |
Alberta Environment, 1999 | L-1 > | سرب Pb |
Alberta Environment, 1999 | mgL-1 ۱ | نیتروژن کل T-N |
Canada, 2007 | mgL-1 ۵/۶ | اکسیژن DO |
Canada, 2007 | ۹-۵/۶ | اسیدیته pH |